De kleine voetafdruk in de grote stap naar duurzaamheid

Geplaatst op 26 april 2021
De kleine voetafdruk in de grote stap naar duurzaamheid

Die allereerste hap, die is het allerbelangrijkste. Smaakt die naar karton, dan is je oordeel over vegan food vaak al klaar. Maar smaakt die hap één op één zoals de dierlijke tegenhanger, dan is het goed mogelijk dat je in één keer ‘om’ bent. “En zo simpel is het om direct het verschil te maken voor een duurzamere wereld.”

“Makkelijker en goedkoper ook dan het aanleggen van zonnepanelen of het aanschaffen van een elektrische auto”, vervolgt Henk de Bree, eigenaar van Vegotel, het eerste vegan hotel van Nederland, in Blije. Met twee kamers is er ruimte voor vier personen. Van hieruit breidt hij zijn netwerk van vegan hotels internationaal uit. “We willen die deur openzetten naar een duurzamere wereld, en laten zien dat dat heel makkelijk kan. Zelfs in de supermarkt in Holwerd en Ferwert vind je schappen met kwalitatief goede vegan producten. Begin met vegan food, dan komt die elektrische auto later wel.”

Vegan Engels ontbijt

In een overtuigende presentatie weet Henk uit te leggen wat de nadelige effecten zijn van de broeikasgassen, en wat de impact van de vlees- en zuivelindustrie daar op is. Studenten, wetenschappers, journalisten; ze hangen aan zijn lippen. Maar het allerliefst overtuigt hij hoe het beter kan met het voorschotelen van een volledige maaltijd, samengesteld uit 100% plantaardig voedsel. “Alles wat je normaal gesproken eet is inmiddels te vervangen door een vegan variant, met dezelfde smaak en voedingsstoffen.” Zijn vriendin Nazma kookt, Henk vertelt. Met hun traditionele Engelse ontbijt, volledig plantaardig, haalden ze zelfs The Guardian. Nazma: “Dit is iets wat we met hart en ziel doen, niet alleen onszelf, maar voor onze aarde.”

Team Duorsumens

Die concrete stappen naar duurzaamheid door ondernemers in de regio, dat is waar de gemeente veel aan heeft in de uitvoering van het Klimaatakkoord. “Als gemeente zijn we in brede zin bezig met duurzaamheid, maar de focus komt steeds meer op de energietransitie te liggen”, vertelt Sander Elverdink. Hij is Trainee Energietransitie in het team Duorsumens binnen de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel.

Duurzaamheid

In 2050 moet de CO2-uitstoot met 95% zijn gereduceerd. Elverdink: “We worden steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld door daken te benutten voor zonnepanelen en door woningen te isoleren. Maar echt duurzaam denken en leven, dat is een gedragsverandering die op veel kleinere schaal nodig is, zoals bij de consumenten waar De Bree zich met Vegotel op richt.” Ook mooi; er zijn een aantal vrijwillige energiecorporaties actief om energieprojecten te realiseren. “Dat stimuleren we enorm”, zegt Elverdink. “We hebben dat ondernemerschap nodig om die initiatieven uit te voeren.”

De omslag

Elverdinks eigen omslag naar vegan was letterlijk de eerste hap die De Bree als startpunt noemt. “In de master politiek, filosofie en economie die ik deed, leerde ik voor welke uitdagingen we staan in de wereld. Ik zag hoe groot de impact van de vlees- en zuivelindustrie daarin is. Mijn eerste stap was het omschakelen naar vegan food. Dat was van de ene op de andere dag klaar. De energietransitie was waar ik me voor in wilde zetten in mijn werk. Ik vind het geweldig om daar als trainee in deze Fryske gemeente aan bij te dragen.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@ondernemendnetwerknoordoost.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: