Modellenscout Margreet Kooistra: ‘Ik volg altijd mijn gevoel’

Geplaatst op 4 april 2024
Ze zit al vijftien jaar in de modellenwereld en kent de kneepjes van het vak: Margreet Kooistra van Margreet Models uit Surhuisterveen.

Ze zit al vijftien jaar in de modellenwereld en kent de kneepjes van het vak: Margreet Kooistra van Margreet Models uit Surhuisterveen. Ondanks deelname aan tv-programma’s, internationale contacten en het scouten en managen van tientallen internationaal succesvolle modellen, blijft ze een nuchtere Fries. ,,Ik volg altijd mijn gevoel en ik hoor echt thuis in Friesland.”  

Ze heeft veel ups, maar ook downs meegemaakt in de bijzondere, maar niet altijd even gemakkelijke en eerlijke modellenwereld, vertelt de enthousiaste ondernemer, die oorspronkelijk uit Harkema komt. Met name de coronatijd hakte er hard in, waardoor haar werk in 2020 grotendeels stil kwam te liggen. ,,De modellenwereld heeft een harde klap gehad. Ik zag alles wat ik had opgebouwd onder mijn handen afbrokkelen”, zo verwoordt ze het zelf. Maar ondanks de moeilijke coronajaren, gaat Margreet niet bij de pakken neerzitten. Ze heeft een website en online trainingen voor modellen ontwikkeld  www.wordmodel.nl , waar ze al haar kennis in heeft gestopt. ‘’Hier kan iedereen terecht die model wil worden, niet alleen de high fashion modellen”, legt ze uit.

Ondertussen heeft ze haar bedrijf weer opgebouwd, maar de focus ligt niet meer op het managen van modellen. ,,Tien jaar geleden was ik overal aan het scouten. Mijn eerste model was Anke Baas uit mijn eigen dorp Harkema. Een ander bekend model is Marjan Jonkman, die bij mij is begonnen en nu in de top 50 modellen ter wereld staat.”

Internationaal

Margreet wist al heel jong wat ze wilde. ,,Ik wilde iets voor mezelf beginnen én het moest internationaal zijn. Maar ik wist eerst nog niet wat precies”, vertelt ze. Ze werkte eerst zelf als model en volgde een studie evenementen organisatie.  Al snel besloot ze om een eigen modellenteam op te zetten. ,,Ik wilde de high fashion kant op. Het was de tijd dat Doutzen Kroes heel populair was. Ik blijk een goed oog te hebben voor modellen.”

In de beginjaren had ze een samenwerking met een modellenbureau in Parijs, totdat ze benaderd werd door het tv-programma ‘I can make you a supermodel’ van RTL 5. Haar werk als scout en haar modellen komen hierdoor nog meer in de internationale spotlights te staan en zwerven uit over de hele wereld. Toch besluit ze uiteindelijk te stoppen als manager. Op het moment scout ze voor een Amsterdams bureau Touché Models en Future Faces. Eén van hun nieuwe gezichten is het jonge model Daphne Wassenaar uit Surhuisterveen.

Divers

Margreet verzorgt met www.margreetmodels.nl nog steeds fotoshoots, catwalktrainingen en ze coacht en adviseert beginnende modellen. ,,Je moet een model zien als een ruwe diamant, die je door een goede basisopleiding verder kunt voorbereiden op het modellenwerk.”

Hoe veelzijdig ze is blijkt uit haar uiteenlopende werkzaamheden. Zo geeft ze workshops Zakelijke Catwalktraining bij het UWV en scholen waarbij houding, presentatie en zelfvertrouwen van sollicitanten en studenten centraal staan. ,,Het zijn dezelfde kwaliteiten die modellen ook moeten hebben. Wat is je eerste indruk, hoe loop je, wat denk je?”

Ook helpt ze bedrijven met het verbeteren van hun social media en marketing en is ze het gezicht van modewinkel Van der Zee in Drachten. ,,Zo ben ik in mijn leven van het ene in het andere werk gerold. Maar voor mijn gevoel ben ik altijd hetzelfde gebleven.“ Na al die jaren staat de oppervlakkigheid van de modellenwereld Margreet steeds meer tegen en daarom wil ze zich meer gaan toeleggen op het begeleiden van jonge modellen. ,,Ik wil een community creëren om jongeren te leren dat het geluk in jezelf zit en om ze zo meer zelfvertrouwen te geven, vooral met alle social media tegenwoordig. Dat is op het moment meer mijn drijfveer. Op deze manier kun je echt een verschil maken.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@ondernemendnetwerknoordoost.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: