Verduurzaming Hotel De Posthoorn Dokkum: ‘We moeten goed op oude dametje passen’

Geplaatst op 6 juli 2023
Verduurzaming Hotel De Posthoorn Dokkum: ‘We moeten goed op oude dametje passen’

Hoe pak je de verduurzaming van een eeuwenoud en ook nog eens monumentaal pand aan? Eigenaresse Sabina Reitsma van Hotel Café Restaurant De Posthoorn in het centrum van Dokkum begon vorig jaar – toen de energieprijzen de pan uit rezen – met het inwinnen van advies. ,,Maar uiteindelijk hebben we ons eigen plan getrokken”, concludeert ze.

Al 23 jaar runt Sabina samen met haar zus Femmechien Hotel De Posthoorn. Het monumentale gebouw aan de Diepswal stamt uit de zestiende eeuw en is al meer dan 425 jaar een plek waar je kunt overnachten. ,,We moeten wel goed op het oude dametje passen. Ze krijgt daarom een facelift”, zo verwoordt Sabina de beslissing om het karakteristieke gebouw te verduurzamen.

Maar waar begin je, welke stappen kun je zetten en wat is verstandig? Voor de hoteleigenaresse reden om op zoek te gaan naar adviezen, ook omdat er voorwaarden zitten aan het verduurzamen van het monument. ,,Zo moet je bijvoorbeeld enkel glas houden. Als onderdeel van beschermd stadsgezicht mogen er ook geen zonnepanelen op de voorkant van het pand. Je moet dus rekening houden met wat wel en niet kan.”

En bovendien zit je met de betaalbaarheid, legt ze verder uit. ,,Het blijkt dat we niet in aanmerking komen voor subsidies en de prijzen op de offertes liegen er niet om. Binnen ons bedrijf hebben we bovendien te maken met meerdere gebouwen. We hebben niet alleen het hotel, maar nog overnachtingsplekken op twee andere locaties en verder een terras met kiosk aan het water en een garage. Voor alle gebouwen moeten er stappen worden gezet op weg naar verduurzaming.”

In de coronatijd waren er al eerder kleinere maatregelen genomen: de deuren vaker dicht, minder elektriciteit gebruiken door de koeling, vriezers, verlichting en verwarming uit te zetten als dat mogelijk is en beginnen met led-verlichting. ,,Zo hebben we al veel kleine investeringen gedaan. Maar we verkopen gastvrijheid hier en koude gastenkamers zijn natuurlijk geen optie.”

Zoektocht

Op haar zoektocht kwam Sabina al snel terecht bij Ynbusiness en in het bijzonder bij Albert Jan van der Wal, specialist energie en duurzaamheid bij het Leeuwarder adviesbedrijf. ,,Je kunt ons bedrijf vergelijken met een huisartsenpost, waar je komt met een vraag. Wij stellen een onderzoek in en verwijzen je door naar andere partijen”, zo legt Albert Jan de werkwijze van Ynbusiness uit.

Hij kwam langs in Dokkum om samen met Sabina te kijken naar de mogelijkheden van verduurzaming. ,,Ik kijk eerst naar de ondernemer. Wat vindt die van duurzaamheid en hoe ver is ze bereidt te gaan. Verder kijk ik naar de staat van het gebouw en geef praktische handvaten. Zo moet de schil van het pand allereerst goed zijn.”

,,Maar we hebben ook informatie ingewonnen op andere plekken. Wat helpt ons wel en wat niet”, gaat Sabina verder. ,,Zo begon er zich een plan in mijn hoofd te vormen. We hebben besloten om eerst FINEO-glas te plaatsen in de 146 ramen van het hotel aan de Diepswal. Het is enkel glas, dat de warmte heel goed binnenhoudt en bovendien geluiddempend is. Verder kijken we later of we beginnen met zonnepanelen. We willen het vooral praktisch aanpakken en geen overhaaste beslissingen nemen. Je ziet veel nieuwe ontwikkelingen. We willen geen spijt krijgen van maatregelen. Alles hoeft tenslotte niet in één keer.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@ondernemendnetwerknoordoost.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: