Ze wil de wereld mooier maken en houden: Melanie Roorda woont in de historische boerderij Buwepleats in Drogeham en runt er een bed & breakfast. Ze probeert de ecologische voetafdruk van haar toeristische onderneming zo klein mogelijk te houden en roept daarbij ook de hulp in van haar gasten. ,,Ik probeer op een vriendelijke en speelse manier de mensen bewust te maken en hoop dat ze de ideeën mee naar huis nemen.”
Ze woont op een hele bijzondere plek en is zich daar goed van bewust. De Buwepleats – uitgeroepen tot rijksmonument – maakte namelijk honderden jaren deel uit van het voormalige Buweklooster, waar tussen 1249 en 1580 zo’n 170 nonnen van de orde Norbertijnen woonden.
De boerderij wordt omgeven door een prachtige kloostertuin, een plek waar Melanie vaak te vinden is. Het gebouw ademt historie. Enkele kamers zijn van boven tot onder betegeld met bijzondere Harlinger tegels met daarop grote en kleine bloemen, in de kop zit een oude schouw en een bedstedewand.
Bewustwording
In de drie luxe appartementen ligt een map voor haar gasten klaar, waarin ze meer kunnen lezen over de geschiedenis van Buwepleats en over hun gastvrouw. Ook vraagt Melanie daarin aandacht voor duurzaamheid, een onderwerp dat haar aan het hart gaat en waar ze haar gasten graag op wil attenderen.
Bij binnenkomst gaat ze altijd even een paar minuten met de gasten zitten, vertelt ze. ,,Ik loop dan even wat dingen met ze door, zoals het bewust omgaan met water, energie en afval. Ik wil mensen ideeën aan de hand doen, maar zonder bevoogdend te worden”, voegt ze er direct aan toe.
In een korte schets legt ze in de informatiemappen aan haar gasten uit dat Buwepleats – de huidige boerderij werd in 1767 gebouwd – met liefde en op een duurzame en energiezuinige manier in de loop van zeven jaar is gerestaureerd.
Samenwerking
Maar Melanie voert de duurzaamheidsmaatregelen binnens- en buitenshuis nog verder door. Zo gebruikt ze lokale producten bij het ontbijt, heeft ze schoonmaakmiddelen met een EKO-label, gebruikt ze ecologische wc-papier en koffiepads, handzeep met daarop de tekst ‘Stop the water while using me’, doet ze aan gescheiden afvalinzameling, worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen om het huis en in de tuin gebruikt en worden gasten gevraagd zuinig om te gaan met water, energie en hun omgeving.
Ze doet ideeën over duurzaamheid op in overleg met lokale, provinciale en (inter)nationale collega’s in de toeristische branche, vertelt ze enthousiast. Zo heeft ze afgelopen winter een online-cursus CE4RT gevolgd aan de universiteit van Dublin, waarbij ze contact had met toeristische ondernemers uit Polen, Finland, IJsland en Ierland, die allemaal actief bezig zijn met duurzaamheid.
Druk
Hoe gaan collega’s lokaal, provinciaal en internationaal met duurzaamheid aan de slag? En wat voor maatregelen kun je nemen als ondernemer in de toeristische sector om je eigen steentje bij te dragen? Melanie houdt zich er de afgelopen jaren druk mee bezig. Van het provinciale Actieplan Circulaire Gastvrijheidssector, de gemeentelijke samenwerking binnen de Stichting Regiomarketing Toerisme tot bedrijfsbezoeken in het binnen- en buitenland.
Ze vindt dat er eigenlijk een ondernemersprijs voor ecologisch verantwoord ondernemen zou moeten komen. ,,Zo kun je bedrijven in het zonnetje zetten die goed ecologisch bezig zijn.”
Verder is ze druk bezig om certificaten te behalen, zoals Green Key, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. ,,Zo laat je zichtbaar zien dat je met duurzaamheid bezig bent. Ook aan de gasten. Het is een olievlek, die zich op deze manier steeds verder uitbreidt. Het zijn de eerste stappen die deze wereld mooier maken.”