‘Toerisme draagt bij aan leefbaarheid’
In de vorige editie van dit magazine spraken we over toerisme en recreatie met directeur Martin Cnossen van Merk Fryslân, voorzitter Sigrid Hoekstra van Stichting RegioMarketing Toerisme (RMT) en Liesbeth Schievink, regiomanager bij RMT. Zij vertelden over samenwerking en recreatie en toerisme het jaar rond laten groeien. In deze editie praten we verder over de toename van toerisme en hoe inwoners daarvan kunnen profiteren.
Uit onderzoek van Planbureau Fryslân blijkt dat het draagvlak voor meer toerisme behoorlijk groot is bij de inwoners van Fryslân. “Sterker nog: op plekken waar al veel toerisme plaatsvindt, zien inwoners al volop voordelen”, vertelt Martin. Hij legt uit: “Dorpen met steeds minder inwoners hebben moeite om voorzieningen te behouden. In dorpen waar jaarlijks veel toeristen komen, is het voorzieningenniveau veel beter: dat is niet alleen ingericht op inwoners, maar ook op bezoekers.” Bij een juiste balans draagt toerisme dan ook bij aan leefbaarheid: fijner wonen, leven en werken.
Voordelen gastvrijheid
Dit staat eveneens in de provinciale beleidsnota Gastvrij Fryslân 2028. Het doel is dat in 2028 de gemiddelde inwoner van Friesland voordeel ondervindt van toerisme. Liesbeth vertelt: “De toeristische sector kan een vliegwiel vormen voor allerlei domeinen waar inwoners mee te maken hebben. Denk aan voorzieningen zoals openbaar vervoer en investeringen in duurzaamheid en natuurbeleving. De helft van de bestedingen bij ondernemers in recreatie en toerisme wordt bovendien gedaan door onze eigen inwoners. Niet alleen bezoekers van buitenaf genieten van de gastvrijheid van onze regio en de provincie.” Sigrid: “Die genietende inwoners zijn juist ambassadeurs van onze provincie. Zij laten zien wat je hier allemaal kunt zien en beleven.
Verduurzaming en streekproducten
Martin vindt dat de sector dit nog veel beter kan uitdragen. “Eigenlijk zit toerisme en recreatie overal in, ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Als je een duurzaam verblijf boekt en het gemak ervaart van bijvoorbeeld een zonneboiler, ga je er vanzelf over nadenken of zo’n installatie ook iets is voor thuis.” Liesbeth: “En op vakantie fiets je ineens dertig kilometer om een regio te ontdekken: thuis kun je natuurlijk ook vaker de fiets pakken. Gezondheid en vitaliteit gaan zo samen met genieten van natuur en cultuur.”
Sigrid: “De regio ontdekken kan ook beginnen met het ontdekken van bijvoorbeeld streekproducten. Bij de tulpenstal tegenover ons huis stopt momenteel zowat elke auto en de eieren van de kippenboer verderop worden ook goed verkocht. Inwoners en bezoekers komen zo in aanraking met boeren en landbouw. Die verbinding kunnen we bijvoorbeeld in de horeca nog sterker maken.” Martin: “Met het keurmerk Waddengoud voor streekproducten en –diensten en evenementen zoals de Culinaire Wadden Weken leggen we daar ook de nadruk op.”
Retail en horeca
Sigrid is ook voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Noordoost-Friesland en heeft vanuit die rol veel contact met de gemeenten in de regio. “We houden regelmatig horeca-overleggen. Heel actueel is bijvoorbeeld de grootte van de terrassen. De combinatie van retail en horeca vind ik daarbij van belang, want die heb je allebei nodig voor een goede beleving door bezoekers.” Liesbeth beaamt dat: “Een dagje shoppen staat nog steeds in de Top 3 van vrijetijdsbestedingen.” Sigrid: “Uit alle onderzoeken blijkt dat onze economie draait op het mkb. Dat bestaat voor een belangrijk deel uit ondernemers in de horeca, recreatie en toerisme en retail. Je hebt deze ondernemers nodig om de regio te versterken.”
Hoe Merk Fryslân en RMT de rol van ondernemers zien in versterking van toerisme in de (Noordoost-)Friese samenleving, daarover gaan we voor de volgende editie van dit magazine in gesprek. Dit was deel 2 van een driedelige serie.